De drie Grootste Geheimen voor een sublieme stem-opname.

 

Voor de mensen die het leuk vinden om thuis zelf je stem op te nemen… Ik help jullie graag met tips! Ook ik ben begonnen met het thuis opnemen, en daar kwam ik diverse uitdagingen tegen. Inmiddels heb ik een professionele opnamestudio en kan ik je helpen. Met wat Geheimen uit het vak kun je enorme verbeteringen realiseren!


Geheim nummer één: Maak je (slaap)kamer geschikt


Het nummer één geheim achter een goede geluidsopname is…… een goede ruimte! Wat is dat dan? Dat is een ruimte die niet teveel galmt en reflecteert. En daar bedoel ik geen kerkzaal mee. Galm en reflecties geven jouw stem vaak een naar bijeffect. Je stem klinkt ineens heel dun en iel. Of je hoort dat je in een kamer staat. Dit noemen wij geluidsmensen “nat”. Wat je wilt is een “droge” ruimte. Zonder galm en reflecties. Alleen dan komt jouw stem het beste tot zijn recht! Hoe? Galm en reflecties worden veroorzaakt door harde oppervlakken. Een glazen tafel, een vloer met tegels, ramen en plafond. Hier is hoe je dat kunt oplossen: Doe de gordijnen dicht en ga er met je rug naartoe staan op zo’n tachtig centimeter afstand. Zet vervolgens de microfoon voor jouw mond. Dit is jouw opnamepositie. Dek vervolgens zoveel mogelijk van de reflecterende oppervlaktes af in de buurt van de microfoon. Gebruik daarvoor iets van stof. Dat kunnen dekens zijn, een slaapzak of wat kussens. Alles is geoorloofd. Je hebt nu jouw eigen “Vocal Booth” gebouwd die kan wedijveren met die van de beste topstudio’s!

 

Geheim nummer twee: Ken je opnametechniek


De grootste moeilijkheid bij het zelf opnemen zit in het feit dat je twee rollen moet vervullen: Als vocalist en als geluidstechnicus. Voor de eerste rol gebruik je jouw rechter hersenhelft. Daar zit jouw creatieve "Ik". Voor de rol als geluidstechnicus gebruik je jouw linker hersenhelft. Jouw analytische “Ik”. Ik merkte dat het heel lastig is om te schakelen tussen die twee. Het is makkelijker om in één rol te blijven. Dit laatste is de grootste reden waarom veel thuis-opnemers (zoals jij) uiteindelijk naar mijn studio komen. Na afloop geven ze aan dat het een enorme verlichting was om alleen maar met muziek bezig te zijn en niet met de techniek. Toch kun je thuis prima opnames maken met een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je de techniek beheerst! Dat betekent niet dat je alles moet weten van akoestiek, decibellen, galm en afmixen. Dat niet. Wat je wél moet doen is ervoor zorgen dat je tijdens het opnemen niet teveel hoeft te schakelen naar je linker hersenhelft. Dat doe je door de techniek blind te kennen. Op de automatische piloot. Dat je niet teveel hoeft na te denken als je iets technisch moet doen. Hoe? Zorg voor een goede template in jouw opnamesoftware voor een stem-opname. Reserveer één track alvast voor de muziek. Een drietal andere tracks zijn om jouw stem op te nemen. Zet je template zodanig op dat bij het afspelen meteen al een galmpje op jouw opgenomen stem zit. En misschien een EQ of ander plugin zodat bij het afspelen je stem al meteen lekker klinkt. En leer jezelf een paar bruikbare shortcuts aan. Ikzelf gebruik bijvoorbeeld de “R” op mijn toetsenbord als ik wil opnemen en de spatiebalk voor afspelen. Muiswieltje is voor in en uitzoomen. En met de middenmuistoets kan ik door het hele project scrollen. Ook als techniek je niet zoveel interesseert is het leren kennen van jouw opnamesoftware een goede investering!

 

Geheim nummer drie: Get in the zone…


Voel je op je gemak voordat je gaat opnemen. Plan een middag vrij en zorg dat je niet gestoord kunt worden. Zet je telefoon uit en zet een pot thee klaar. Of wijn als je wilt. Voor intieme nummers doe je de gordijnen dicht en steek je wat kaarsen en wierook aan. Ga je een uptempo nummer doen? Zorg dan voor voldoende (dag)licht. Dit geeft je energie en het laat het extrovertere beest in je los. Luister vervolgens een paar nummers in dezelfde stijl als het nummer dat je gaat opnemen. Als je voelt dat je keelspieren zich ontspannen en dat je ademhaling zakt naar je middenrif dan zit je “In The Zone”.

Afbeeldingsresultaat voor zen

Als je deze drie geheimen toepast zul je merken dat je opnames stukken beter worden. Na verloop van tijd zul je het steeds leuker vinden om jezelf thuis op te nemen. En ik garandeer je: als je alleen al Geheim nummer één invoert merk je meteen je stem al veel “professioneler” klinkt!

Heb je vragen over opnemen thuis? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik help je graag!

 

Peter Kanselaar
ZAP! Audioproducties

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Peter Kanselaar runt sinds 2004 een professionele opnamestudio in Rotterdam. Hij schreef een aantal e-Books waaronder “Neem zelf je band op (en klink twee keer beter dan de buren)”. Hij heeft vele Rotterdamse bands opgenomen en geproduceerd.

 

 

Contact en Route

Katendrechtse Lagedijk 479A

3082GD Rotterdam

BTW-id NL001638709B57

KvK 243 677 24

 

email: peter@zapstudio.nl

Of neem anders contact met mij op via Facebook of LinkedIn.

 

 

 

 

Mijn opnamestudio is goed te bereiken vanuit Den Haag, Gouda, Schiedam, Delft en Dordrecht.

Rotterdam Den Haag Delft Leiden Utrecht Dordrecht Gouda Zuid Holland Zuid-Holland Noord Holland Noord-Holland Zeeland Papendrecht Sliedrecht Brabant Breda